Ante Franić, kandidat za gradonačelnika Splita, danas je uputio otvoreno pismo gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari i direktoru Zračne luke Split Lukši Novaku.

Poštovani Gradonačelniče, poštovani gospodine Novak,

 

svjestan neizvjesne turističke sezone koja kuca na vrata i zabrinutost svih naših sugrađana koji posredno i neposredno žive od turizma, te prestanka bankovnih moratorija na kredite, izražavam nezadovoljstvo nebrigom i neradom svih Vas, koji ste dužni splitskim turističkim djelatnicima osigurati preduvjete za siguran dolazak gostiju.

Split je gotovo u potpunosti avio-destinacija te ako se ne omogući siguran i efikasan dolazak, boravak i odlazak gostiju, izgledno je da će gosti izabrati druge mediteranske destinacije koje su bolje organizirane i koje su već spremne na dolazak i testiranje velikog broja gostiju.

 

Pozivam Vas da omogućite uvođenje testiranja u Zračnoj luci Split po uzoru na zračne luke u Velikoj Britaniji, Italiji, Španjolskoj i ostatku Europe koje su omogućile cijeli spektar privatnih testova za putnike u svrhu sigurnog putovanja.

Skup različitih testova mora obuhvatiti sve eminentne testove – LAMP, brzi antigenski test i PCR test, a sve zbog različitog priznavanja testa u pojedinim državama.

Putnike također moramo putem web stranica Zračne luke Split, na kojoj trenutno o ovoj temi nema ni slova, informirati o ponudi testiranja i mogućnosti bukiranja testa ( At the airport /Fly Safe/Booking options).

 

Pored testiranja u zračnoj luci, Grad Split mora predstaviti model sigurnog povratka gostiju (SPLIT GUARANTEES) kako bi svi gosti koji planiraju doći u Split imali garanciju sigurnog povratka u slučaju otkazanih letova prema svim eminentnim destinacijama u Europi.

Naime, u sezoni 2020. velika većina gostiju je izabrala cestovni prijevoz umjesto avio prijevoza upravo zbog straha otkaza letova i nemogućnosti povratka.

Predlažem da Grad Split, sklopi predugovor s nekoliko relevantnih avio prijevoznika te u slučaju izvanrednog otkaza letova zbog pojave korona virusa (primjer-obustava svih letova prema Velikoj Britaniji koja se dogodila 20.12.2020.), organizira povratne letove za sve naše goste koji se u tom trenutku zateknu u Splitu.

Napominjem da se ovdje radi isključivo o sposobnosti organizacije koju bi proveo Grad Split, dok će putnici kojima se povratak organizira platiti svoje karte za povratak.

 

Najveći značaj opisanog jamstva Grada Splita je u tome što svi naši hoteljeri i privatni iznajmljivači mogu na svojim web stranicama gdje oglašavaju svoj objekt istaknuti i siguran povratak koji jamči Grad Split (SPLIT GUARANTEES). Time ćemo gostima u ovo nesigurno vrijeme za putovanje pružiti dodatnu sigurnost i razlog više da izaberu Split kao svoju destinaciju za odmor, a svim našim turističkim djelatnicima omogućiti bolju i uspješniju sezonu.

 

Ovo nije političko pitanje, već pitanje preživljavanja za velik broj naših sugrađana. Pristupamo u dobroj namjeri i s jasnim i konsktruktivnim prijedlozima. Ako ste zainteresirani za bilo kakav vid suradnje na rješavanju ovog gorućeg problema u našem Gradu, slobodno nas kontaktirajte. Poslije izbora biti će kasno, a prijeti nam veliki gospodarsko-turistički krah.

Podijeli članak: